A boldog párkapcsolat titkai – az 5 szeretetnyelv

A boldog párkapcsolat nem titkokra, hanem szeretetre, törődésre, odafigyelésre és értő kommunikációra épül. A sírig tartó románc bizony sírig tartó munkát is jelent, nem csak rózsaszín köd, móka és kacagás. Viszont a befektetett energia és idő megtérül: olyan kapcsolatot eredményez, mely mással nem pótolható. Nem akarok senkit különféle tudományos tényekkel untatni, viszont szeretnék veletek megosztani valamit, amiről talán nem hallottatok. Segíteni fog nektek abban, hogy értsetek egymás nyelvén. Ez pedig az az 5 szeretetnyelv, mely nem csak a verbális kommunikációról, hanem olyan dolgokról szól, melyek iránymutatást adnak, hogy boldogan éljetek, míg meg nem haltok.

Cikkünket ajánlom a kezdő és a már hosszabb ideje kapcsolatban élők számára is. 

Neked nem jó semmi sem?

Érezted már azt, hogy bármit csinálsz, nem jó a másiknak? Elárulom, sem te, sem a párod nem hibás… Egész egyszerűen nem ismered a társad legfőbb szeretetnyelvét. Ne keseredj el, megtanulható! 

Ne gondold, hogy ezt én találtam ki. A szeretetnyelv létező valami, a ránk legjobban ható tettek, benyomások összességét takarja. Pár- és pszichoterápiai fogalom, Gary Chapman párkapcsolati szakértőnek köszönhetjük. A téma bár első olvasatra bonyolultnak tűnhet, mégsem az.

Bővebben olvashatsz erről, keresd a szerzőtől Az 5 szeretetnyelv – Egymásra hangolva című kötetet. Itt és most viszont mi is – röviden és tömören – kifejtjük számodra a lényeget.

Az 5 szeretetnyelv

Rögtön némi bemelegítő feladat: ismerd meg a társad IGAZÁN, különben megette a fene az egészet! Ne sajnáld erre az időt! Ha már tudod, mi hat rá leginkább, nem lesz nehéz dolgod

1, Elismerő szavak

Van, akinek a legfontosabb, hogy dicsérjék, és mély sérüléseket hagy benne a kudarcok szóvá tételé, felemlegetése. Ők azok, akik szomjazzák a szóbeli támogatást. Ismerd el jótulajdonságait és méltasd a tetteit – dicsérd. Persze nem kell túlzásba esni, mert unalmassá is válhat… Az, hogy veszi a levegőt természetes, nem dicséretes. 😉 

2, Minőségi idő

A minőségi idő azt jelenti, hogy VALÓBAN figyelsz a másikra. Nem kalandoznak el a gondolataid, nem nyomkodod a telót és a szemkontaktust is tartod. 

Oszd meg vele a saját eszmefuttatásaid is, hiszen ahogyan ő szereti megosztani belső világát veled, kíváncsi arra is, te hogyan érzel. Ne oktasd ki, fogadd el az ő érzéseit, ne mondd meg, szerinted hogyan kellene éreznie. Tanácsot csak akkor adj, ha kikéri.

A minőségi idő a közösen eltöltött időt is jelentheti. Remek lehetőség erre egy hosszú hétvége például aszarvasi horgonyszálláson vagy a zamárdi strandszálláson. Az igazi kikapcsolódás sokkal ideálisabban megvalósítható, ha nem a megszokott környezetben történik.

3, Ajándék

Van, aki az ajándékoknak örül. Sok veszekedés indul abból, amikor a megajándékozott nem örül igazán az ajándéknak, pedig csak annyi van emögött, hogy neki nem ez a legfőbb szeretetnyelve.

Ne gondolj toronyórára láncostól. Egy csoki, egy szál virág is megteszi. Tanuld meg: azért, mert te az ajándéknak örülsz IGAZÁN, nem jelenti azt, hogy a párod is így van vele.

Ha a szerelmed szeretetnyelve az ajándék, akkor viszont mindent bele! Rendelj gravírozott ANCHOR horgonykarkötőt, vagy Teddy macit. És el ne feledkezz a névnapjáról, születésnapjáról, évfordulókról, különben pórul jársz! 🙂

4, Szívesség

Könnyítsd meg a társad életét, segíts neki a mindennapi kötelezettségekben. Deríts ki mi az, ami a leginkább nehezére esik, és vedd át tőle ezt a terhet. Mosogass el, vásárold meg helyette a bérletet, vidd le te a kutyát sétálni…

5, Érintés

Az „ágytól az asztalig” minden érintés idetartozik. Érintsd meg a lehető legtöbb alkalommal. Simítsd meg a haját, arcát, vállát, hátát, amikor éppen elmegy melletted. Ne legyen szexuális töltete (persze ezt adott helyzet határozza meg…), egyszerűen érintsd meg azért, mert jó megérinteni… Ha neked nem is ez a legfőbb szeretetnyelved, de neki igen, meglátod, hálás lesz érte.

Akár tökéletes a kapcsolatotok, akár éppen zátonyra futóban van, ha úgy érzed, ő az igazi, ne habozz! Tanuld meg és használd a szeretetnyelveket! Jó nyelvtanulást, sok boldogságot! 

Népszerű karkötők

-49%
3 100 Ft 1 590 Ft
-59%
3 890 Ft 1 590 Ft
-63%
4 290 Ft 1 590 Ft
-63%
4 290 Ft 1 590 Ft
-56%
3 590 Ft 1 590 Ft
-62%
4 190 Ft 1 590 Ft
-49%
3 100 Ft 1 590 Ft
-59%
3 890 Ft 1 590 Ft

Kövess minket instán is @anchor.huTovább

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × kettő =